Fiecare dintre noi își dorește să arate bine, să ajungă la cea mai bună formă a sa, din toate punctele de vedere. Când vine vorba însă de cum arătăm din punct de vedere fizic, abdomenul ne poate da cele mai mari bătăi de cap, mai ales dacă nu reușim să-l lucrăm așa cum ne-am dori sau poate nu avem destul timp pentru a merge la sală regulat, am luat în greutate rapid sau am trecut printr-o sarcină. În acest sens, una dintre cele mai rapide și sigure soluții este abdominoplastia, o procedură chirurgicală realizată de medicul chirurg plastician, care te scapă rapid de excesul de piele, țesut adipos și grăsime. Mai multe despre ce este abdominoplastia, cum se desfășoară operația și ce ar trebui să știi despre întreaga procedură, te invităm să descoperi în rândurile de mai jos.
Ce este ABDOMINOPLASTIA și când este recomandat să apelezi la o astfel de procedură chirurgicală
Abdominoplastia este o intervenție chirurgicală, în cadrul căreia medicul chirurg îndepărtează excesul de piele și grăsime din zona abdomenului și întărește mușchii slăbiți, rezultând astfel un abdomen mai suplu și mai ferm, întreaga talie fiind mai bine conturată în final.
În ceea ce privește intervenția chirurgicală propriu-zisă, abdominoplastia se realizează sub anestezie generală. Mai apoi se efectuează o incizie orizontală în partea inferioară a abdomenului. Prin această incizie, care se efectuează cât mai subtil cu putință, pentru ca recuperarea să nu fie una greoaie, se îndepărtează excesul de piele și grăsime. După ce excesul de piele și grăsime a fost îndepărtat, se trece la mușchii abdominali, care sunt suturați pentru a fi întăriți. După ce s-a acționat și la nivelul mușchilor, incizia este închisă prin cusături. În mod obișnuit, intervenția chirurgicală de abdominoplastie durează între 2 și 5 ore, durata fiind diferită de la pacient la pacient, în funcție de necesitățile și situația fiecăruia. În ceea ce privește recuperarea, este necesară o perioadă de 2-3 săptămâni.
Abdominoplastia nu este o procedură necesară pentru oricine, de aceea, iată cele mai des întâlnite cauze pentru care se recomandă această procedură:
- Pierderea semnificativă/ bruscă în greutate;
- După una sau mai multe sarcini;
- Probleme de ordin medical ce favorizează excesul de grăsime/piele;
- Dorința de a îmbunătăți aspectul fizic într-un mod mai rapid.
Avantaje și dezavantaje ale ABDOMINOPLASTIEI
Unul dintre cele mai mari avantaje ale abdominoplastiei este acela că poate reduce circumferința abdominală cu până la 10-15 cm, iar calitatea vieții este real îmbunătățită în urma procedurii. De asemenea, în ceea ce privește beneficiile, amintim și: creșterea încrederii în sine, îmbunătățirea aspectului fizic (o siluetă estetic plăcută și armonioasă), ameliorarea durerilor de spate (în cazul în care acestea existau datorită excesului de piele și grăsime din zona abdominală), eliminarea cicatricilor și a vergeturilor.
În ceea ce privește riscurile abdominoplastiei, lista este una destul de scurtă, iar dacă te documentezi bine și alegi o clinică unde serviciile sunt de calitate, cu medici chirurgi specialiști, nu vei avea nicio grijă în ceea ce privește riscurile. Amintim însă următoarele: infecții (cu o incidență de 1-3%), complicații legate de anestezie, sângerări abundente, cicatrizare anormală (dacă se întâmplă ca incizia să se cicatrizeze într-un mod mai puțin estetic, se poate recurge ulterior la intervenții chirurgicale suplimentare sau tratamente non-invazive). În rarele cazuri în care se poate întâmpla unul dintre aceste lucruri, medicul îți poate oferi soluții care să rezolve orice fel de problemă apărută.
De asemenea, este important ca după procedură, să respecți termenul de recuperare, să nu faci deloc efort, să eviți expunerea la soare și să porți o vestimentație adecvată, care să favorizeze vindecarea zonei.
Întrebări frecvente despre ABDOMINOPLASTIE
Ce se întâmplă dacă rămân însărcinată după intervenția de abdominoplastie? Există riscuri pentru mamă sau bebeluș?
Ei bine, este un lucru comun ca la ceva timp după intervenția de abdominoplastie să apară o sarcină, ceea ce este în regulă. Nici mama și nici copilul nu vor avea de suferit, sarcina putându-se desfășura normal. Singura indicație este să se aștepte câteva luni sau chiar un an înainte de a rămâne însărcinată, pentru a nu supune zona abdominală la o asemenea presiune la scurt timp după intervenție.
Rezultatele abdominoplastiei se păstrează după sarcina?
DA! În perioada de după sarcină, rezultatele vor reveni la normal treptat, odată cu pierderea greutății acumulate. Există cazuri în care pacientele au fost chiar mai mulțumite de rezultatul post partum. Însă nu este de fiecare dată la fel, pentru că fiecare corp este diferit. Se poate întâmpla, de asemenea, să fie necesare retușuri după sarcină.
Ce se întâmplă dacă iau în greutate după abdominoplastie?
În cazul în care se întâmplă să iei în plus între 2 și 4 kg, nu este o problemă, mai ales dacă apoi le dai jos prin sport și dietă echilibrată. Însă dacă se ia un număr mai mare de kilograme, abdominoplastia își va pierde efectul, pielea se va întinde din nou, va apărea grăsimea, iar în final va fi nevoie de o intervenție nouă.
Cuvânt de final
În concluzie, abdominoplastia este o procedură chirurgicală sigură, ale căror efecte sunt unele wow, însă trebuie să ai o grijă sporită în urma intervenției, pentru a nu risca să fie nevoie să o repeți. Dacă te-ai hotărât că vrei să faci un pas spre un corp mai sculptat și o imagine de sine îmbunătățită, programează-te acum la clinica Dr. Dali din București. Echipa noastră de specialiști te va ghida pe tot parcursul procesului, asigurându-se că obții rezultatele pe care le dorești, într-un mediu sigur și profesionist.