Ce este electrocauterizarea și ce poți trata cu ea?

ELECTROCAUTERIZAREA este o procedură dermatologică minoră, prin care se distruge termic un țesut, leziuni mici cutanate benigne. Distrugerea leziunilor se face prin încălzire termică, folosind un circuit electric creat intre doi electrozi. Aparatul se numește electrocauter.

Electrocauterizarea se folosește în cazul în care pe piele apar leziuni cum sunt: papiloame, veruci, keratoze seboreice, tumori vasculare, fibroame, condiloame genitale, etc.

Această metodă este utilizată atât cu rol hemostatic prin oprirea sângerărilor de la nivelul vaselor de mici dimensiuni cât și pentru tăierea sau excizia unui fragment de țesut cutanat.

Electrocauterizarea nu doare!

Procedura în sine nu este dureroasă pentru că, în prealabil, se anesteziază zona de tratat cu cremă anestezică sau anestezic injectabil. Astfel, durerea provocată de arsura cauterului este îndepărtată.

După efectuarea procedurii, nu va fi nevoie de fire de sutură, incizia fiind protejată de un mic plasture.

Îngrijirea de după intervenție este ușoară și presupune utilizarea unui dezinfectant pe locul respectiv. Vă recomandăm să evitați contactul cu apa în primele zile după cauterizare. Dacă plaga nu este îngrijită corespunzător, se poate suprainfecta, ceea ce va necesita tratament local cu antibiotice. Zona se vindecă relativ repede de la câteva zile până la 2 săptămâni, în funcție de mărimea leziunii.

Radiocauterizarea întâmpină o rezistență mai mică din partea țesutului și produce o penetrare mai mică decât frecvența joasă folosită de electrochirurgie.

Principiul comun al procedurii este de a utiliza cantitatea cea mai mică de energie pentru a obține efectul dorit, limitând deteriorarea țesutului adiacent.

Pregătirea înainte de tratament

Identificarea și eliminarea potențialelor riscuri pentru pacient și echipa medicală. Determinarea stării medicale a pacientului și istoricul medical (sângerări abundente, susceptibilitate la infecții, vindecare lentă a rănilor, alergii la antiseptice, anestezice, pansamente, etc)

 

Dezinfectarea cutanată, anestezia. Inaintea procedurii se folosește de obicei anestezie locală cu lidocaină/xilină în concentrație 1%.-2%. La finalul procedurii pacientul va pansa de doua ori pe zi locul radiocauterizării cu unguentele prescrise de către medicul dermatolog până la închiderea leziunii ( 7-14 zile). Crusta formată nu trebuie îndepărtată mecanic de către pacient, aceasta se va detașa treptat prin aplicarea unguentelor cicatrizante, rezultând o cicatrice superficială.

Complicații tratament:

Complicații ca în orice procedură, există riscuri potențiale pentru pacient și medic.

  • Arsuri (există risc de incendiu sau explozie dacă sunt materiale inflamabile în imediata apropiere a mesei de operație).
  • Ar trebui evitată curățarea zonei cu alcool deoarece este inflamabil
  • Infecție
  • Keloid.

Contraindicații:

Nu există contraindicații absolute ale electrocauterizării.

Papiloamele virale sunt acele excrescențe inestetice aflate pe piele, ce se regăsesc la nivelul gâtului, decolteului, axilelor, regiunii inghinale, submamar, etc.

Aceste excrescențe ale pielii de culoare brun-maron se regăsesc atât la femei cât și la bărbați. De obicei nu prezintă niciun fel de simptome, însă pot fi dureroase sau iși pot schimba culoarea dacă sunt agresate.

Daca te-ai întrebat care este motivul apariției lor, află că sunt cauzate de virului HPV și se “hrănesc” prin transpirație și căldură.

Virusul care le cauzează se poate transmite ușor altor persoane sănătoase (care nu prezintă papiloame), prin contact direct cu o persoană infectată sau cu obiecte infectate.

Timpul de incubare este de 1-8 luni. Cel mai adesea se transmite în cadrul unei familii, ținând cont de timpul îndelungat petrecut împreună.

Aceste semne cutanate pot fi distruse prin radiocauterizare, un procedeu medical mult mai eficient decât electrocauterizarea, electrochirurgia sau bisturiul, prin care sunt îndepărtate fără dureri, sângerări sau cicatrici.

*Disclaimer: La clinica Dr. Dali îți oferim garanția serviciilor de calitate, cu personal specializat în estetică facială și corporală. Rezultatele pot varia de la o persoană la alta, în funcție de anumiți factori, cum ar fi: răspunsul organismului, stilul de viață și modalitatea de aplicare a tratamentului.

Procedurile și tratamentele efectuate în clinica Dr Dali nu se recomandă gravidelor și femeilor care alăptează.