Scleroterapia

Metoda eficientă de tratament pentru varice și vene păianjen

Telangiectaziile sau vasele capilare sparte reprezintă vase de sânge mici, dilatate, aproape de suprafața pielii, având în general dimensiuni între 0.5 și 1,5 milimetri în diametru. Ele pot apărea oriunde pe suprafața corpului însă cel mai adesea sunt întâlnite pe față (în jurul nasului, pe obraji) și pe picioare, în special pe coapse, deasupra genunchiului și în jurul gleznelor.

În acest caz putând fi un semn al unei boli varicoase în evoluție sau măcar o predispoziție la vene varicoase pe viitor. Venele varicoase sunt vene mari, vizibile, tumefiate, care au un traiect sinuos. Venele în formă de păianjen sunt niște vase foarte subțiri, de culoare roșie, purpurie sau albăstruie, care de asemenea au un traiect sinuos.

Venele în forma aceasta sunt mai ușor vizibile și sunt situate numai sub piele. Atât venele varicoase cât și cele în formă de păianjen apar cel mai frecvent la nivelul membrelor inferioare.

Scleroterapia este o procedură medicală sigură, minim-invazivă, folosită pentru eliminarea venelor superficiale vizibile

 

Timp de foarte multe decenii, scleroterapia a fost folosită pentru tratarea venelor varicoase și a celor în formă de pânză de păianjen. Această procedură implică injectarea unei soluții (de obicei soluție salină) direct la nivelul venelor. Ulterior se va forma țesut cicatricial la nivelul venelor, determinând sclerozarea venelor.

Scleroterapia este considerată o procedură sigură și eficientă. Până la 80% dintre venele injectate pot fi eliminate prin scleroterapie. În cazul venelor mai largi, există o serie de proceduri de stripping (smulgere a venelor) care pot fi aplicate.

Se adresează micilor dilatații venoase superficiale, apărute la nivelul gleznelor, gambelor și coapselor, de diferite aspecte: roșii, albastre, purpurii.

Cauzele apariției sunt:

– rude de gradul 1 cu varice sau telangiectazii;
– boala varicoasă existentă;
– apariția vaselor varicoase poate apărea la orice vârstă, dar mai ales între 18 și 35 de ani;
– în sarcină, factorul determinant îl reprezintă hormonii care slăbesc pereții vaselor de sânge;
– utilizarea anticoncepționalelor pe perioade lungi de timp, care datorită hormonilor din constituția lor, pot slabi pereții vaselor ducând la apariția vaselor sparte;
– persoanele care stau mult jos sau în picioare în activitățile zilnice prezintă un risc crescut de a avea varice.

Cum se realizează procedura?

 

Se folosește un ac foarte fin pentru injectarea soluției saline direct în vasul de sânge.

Procedura nu necesită anestezie. În timpul injectării, poate apărea o senzație de disconfort mediu și crampe musculare timp de un minut sau două.

Numărul venelor injectate într-o singură ședință variază, în funcție de mărimea și localizarea venelor. În funcție de numărul venelor ce necesită terapie, procedura poate dura până la 30 minute.

 

Efecte adverse frecvente:

  • prurit local (senzație de mâncărime) ce poate persista până la 2 ore de la procedură;
  • poate apărea reacție inflamatorie la nivelul locului de injectare, care va dispărea în câteva zile;
  • echimoze, care pot persistă câteva zile chiar săptămâni;
    arsuri sau crampe musculare în timpul injectării;
  • cicatrici;
  • decolorarea pielii;
  • în cazuri rare – ulcerații la nivelul locului de injectare sau tumefierea bruscă a membrului inferior.

Contraindicații:

– alergie la substanța de injectare sau la substanțe înrudite;
– varicele hidrostatice de gradul III și IV;
– sarcină și alăptare.

Care sunt beneficiile tratamentului?

 

Scleroterapia este o procedură simplă, nedureroasă, care nu necesită spitalizare. Îți poți relua activitățile obișnuite, imediat după procedură.


În general, venele în formă de păianjen răspund la tratament în trei până la șase săptămâni, venele mai mari în 3 până la 3-4 luni.

În cazul venelor care răspund la tratament, nu vor reapărea dar pot apărea altele noi în alte zone.

 

Recuperare:

După injectare se realizează compresie și masaj local ușor.

După tratament, pacientul nu necesită spitalizare, el își poate relua activitatea obișnuită. Se recomandă mersul pe jos.

Se vor purta ciorapi de susținere pentru a comprimă vasele tratate.
În primele 48 de ore, se va evita apa caldă, precum și expunerea la soare.

Intervențiile chirurgicale care fac parte din specialitatea medicală Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă se efectuează la clinica din București.

*Disclaimer: La clinica Dr. Dali îți oferim garanția serviciilor de calitate, cu personal specializat în estetică facială și corporală. Rezultatele pot varia de la o persoană la alta, în funcție de anumiți factori, cum ar fi: răspunsul organismului, stilul de viață și modalitatea de aplicare a tratamentului.

Procedurile și tratamentele efectuate în clinica Dr Dali nu se recomandă gravidelor și femeilor care alăptează.